Zakaj je čistoča pomembna

Zakaj je čistoča pomembna

22. aprila, 2016 Uporabni Članki 0
Čistoča Računalnik

Računalniki za optimalno delovanje potrebujejo tudi optimalno temperaturo. Nižja ko je temperatura, boljše je delovanje računalnika. V ta namen uporabljamo več načinov hlajenja. Najbolj razširjen način hlajenja je s pretokom zraka skozi ohišje računalnika. Vendar ta način hlajenja terja svoj davek, saj skupaj z zrakom, v ohišje prinaša prah in ostale nezaželene predmete oziroma umazanijo.

Počasno delovanje in krajša življenska doba
S tem, ko v ohišje prihaja prah in ostala umazanija, se le ta nekje shranjuje. Večinoma jo lahko vidimo na komponentah (grafična kartica, procesor, matična plošča, napajalnik) in na hladilnih komponentah (ventilatorji in hladilniki).
Ker se ustvarja plast te umazanije na elementih, le ta preprečuje hlajenje komponent, kar pa pomeni, da se posledično komponente segrevajo. Segrevanje oziroma pregrevajne komponent pa neposredno vpliva na hitrost delovanja, kar pomeni, da bo odzivni čas vašega računalnika počasnejši in daljši. Velika verjetnost je, da bo iz tega razloga tudi življenska doba komponent občutno krajša.

Kako lahko to preprečimo
Najboljši način, da preprečimo segrevanje je, da na 3 do 5 mesecev temeljito očistimo računalnik. V primeru, da je vaš računalnik še v garanciji, se pozanimajte pri vašem prodajalcu, kako lahko to storite. Računalnik pa lahko očistimo tako, da ga odpremo (pri namiznih računalnikih snamemo stranico ohišja, prenosnike je pa potrebno razdreti) in ga s sesalcem očistimo ali ga spihamo z uporabo zračnega kompresorja.
Vendar POZOR! Pri vsakem posegu znotraj računalnika, morate biti zelo previdni, da ne poškodujete računalnika. Obvezno pred čiščenjem ugasnite računalnik in ga izklopite iz električnega omrežja.

V primeru, da niste popolnoma prepričani, da lahko to opravite sami, nas lahko pokličete in vam bomo mi očistili računalnik.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja