Kako podaljšati avtonomijo prenosnika

Kako podaljšati avtonomijo prenosnika

11. januarja, 2017 Uporabni Članki 0
Daljše delovanje baterije

Vsi uporabniki prenosnih računalnikov poznamo trenutek, ko baterija na prenosniku prikazuje samo še nekaj procentov, mi pa potrebujemo prenosnik vsaj še kako urco. Da se nam baterija na prenosniku nebi izpraznila seveda ne moremo preprečiti, lahko pa z nekaj nasveti podaljšamo njegovo avtonomijo delovanja. Tukaj poznamo dva načina rešitev in sicer: dolgoročne in kratkoročne strategije. Ta dva načina nam bosta podaljšala avtonomijo ravno za toliko časa, da bomo lahko mirno zaključili z našim delom.


Kratkoročne strategije
V primeru, da se znajdemo v situacijo, ko takoj potrebujemo daljšo avtonomijo prenosnega računalnika, potem obstaja nekaj trikov, s katerimi lahko na hiter in enostaven način to tudi dosežemo. Najbolj pomembno je, da čimbolj zmanjšamo porabo električne energije, s čimer bomo podaljšali delovanje našega prenosnika od nekaj minut pa tudi do ene ure.

Vključitev načina za varčno delovanje prenosnika
Najhitrejši in najbolj enostaven način kako podaljšati avtonomijo prenosnega računalnika je, da vključimo način za varčno delovanje prenosnika oziroma “Power Saver”. V tem načinu bo Windows sam prilagodil porabo električne energije in s tem občutno podaljšal avtonomijo prenosnika. Ta način vklopimo tako, da z desnim gumbom kliknemo na ikono za baterijo, ki se nahaja v desnem spodnjem kotu zaslona in izberemo Varčevanje porabe oziroma “Power Saver”. To lahko najdemo tudi na nadzorni plošči pod Možnosti porabe energije.

Optimiziranje nastavitev prenosnika
Dodatno podaljšanje avtonomije našega prenosnika lahko dosežemo z optimizacijo komponent, ki so večji porabniki električne energije oziroma tudi glavni krivci za krajšo avtonomijo. Zelo velik porabnik električne energije je zaslon oziroma njegova osvetlitev, zato je potrebno prilagoditi ali zmanjšati osvetlitev zaslona. Zmanjšanje ločljivosti zaslona lahko prav tako pripomore k daljši avtonomiji. Eden takšnih primerov je tudi osvetljena tipkovnica med dnevnim časom, zato je priporočljivo, da jo izključite, ko je ne potrebujete. Nekaj energije lahko privarčujemo tudi tako, da izklopimo zvok na prenosniku.

Izključitev naprav, ki se jih ne potrebuje
Za še dodatno zmanjšanje porabe električne energije lahko poskrbimo tako, da izključimo vse komponente, ki jih ne potrebujemo. Kot prvo lahko izklopimo zunanje naprave kot so zunanji diski, USB ključki, razni Bluetooth ter Wifi adapterji in miško, če jo uporabljamo. Lahko pa izklopimo tudi notranje naprave kot je grafični procesor, Wifi, DVD enota, vendar moramo pri tem biti previdni, da ne izklopimo procesorja ali diska na katerem imamo nameščene Window-se. Notranje naprave lahko izklopite tako, da v iskalnik vpišete Upravitelj naprav oziroma “Device Manager”. V upravitelju naprav z desnim gumbom kliknete na napravo, ki jo želite izklopiti in izberete onemogoči oziroma “Disable”. Za vklop naprave nato postopek ponovimo in izberemo omogoči.

Izključitev aplikacij in procesov
Za krajšo avtonomijo prenosnika ni kriva samo strojna oprema, ampak imajo velik vpliv na porabo električne energije tudi programi, ki delujejo na računalniku. Nekatere od teh programov ne uporabljamo, zato jih lahko izklopimo v Upravitelju opravil. S klikom desnega gumba na opravilno vrstico, ki se nahaja čisto spodaj, lahko pridemo v Upravitelja opravil oziroma “Task Manager”. Tukaj lahko vidimo vse programe in procese, ki trenutno delajo na našem prenosniku. Programe in procese, ki jih dobro poznamo in vemo, da niso nujno potrebni za delovanje računalnika, lahko izklopimo.


 Dolgoročne strategije
Med dolgoročne strategije štejemo spremembe, ki bodo vplivale na delovanje vašega računalnika skozi daljše obdobje. Zato bomo navedli nekaj primerov, s katerimi bomo skušali iztržiti maksimalen čas delovanja iz enega polnjenja baterije.

Optimiziranje delovanja prenosnika
V tem koraku bomo nastavili operacijski sistem tako, da bo le ta deloval kar se da učinkovito. Kot prvo bomo počistili zagon, tako da pritisnemo Win+R in vtipkamo “msconfig”. Tukaj najdemo zavihek Zagon in počistimo programe, ki jih poznamo, vendar jih ne potrebujemo ob zagonu. Nato poiščemo z iskalnikom Defragmentiraj in optimiraj pogone oziroma “Defragment and Optimize Drive”. To velja predvsem za prenosnike z navadnimi diski. Naslednji korak je, da s pripomočkom Čiščenje diska oziroma “Disk Cleanup” počistimo naš sistem. Pomembno je tudi, da sproti izbrišemo programe, za katere vemo, da jih ne bomo več uporabljali. S temi postopki bomo dosegli, da bo delovanje računalnika hitrejše in s tem bolj učinkovito, kar pa pomeni, da bo prenosnik potreboval manj električne energije.

Nadgraditev stojne opreme
Hitrejši prenosniki so tudi bolj učinkoviti, zato se priporoča tudi nadgradnja strojne opreme. V primeru prenosnika, lahko izboljšamo predvsem dve komponenti in sicer: delovni pomnilnik RAM in trdi disk. Naš navaden trdi disk lahko zamenjamo s SSD diskom, ki je znatno hitrejši od navadnega, poleg tega pa potrebuje tudi manj električne energije. Priporočljivo je tudi povečanje delovnega pomnilnika na vsaj 4GB ali 8GB, s tem bo delovanje našega računalnika postalo tekoče. S tem ko smo pospešili delovanje našega prenosnika in zmanjšali porabo električne energije smo znatno povečali tudi avtonomijo prenosnika.

Lepo ravnanje z baterijo
Pri delovanju same baterije je izjemno pomembno ravnanje z njo. Tukaj je predvsem potrebno izpostaviti poškodbe same baterije, ki lahko zmanjšajo zmogljivost baterija ali jo popolnoma okvarijo. Pazljivi moramo biti na kontakte na bateriji in prenosniku, da niso zamazani ali poškodovani. Pomembno je tudi, da baterije ne izpostavljamo visokim oziroma nizkim zunanjim temperaturam.

Rezervna baterija
Zadnja možnost je nakup dodatne baterije. S tem bomo dosegli dvakratno avtonomijo našega prenosnika. Pogoj je le, da bomo imeli baterijo vedno poleg prenosnika in, da bo popolnoma napolnjena. Dodatna možnost so še prenosne baterije oziroma “Power Bank”, s katerimi bomo lahko napolnili našo baterijo v prenosniku in s tem dodatno povečali avtonomijo našega prenosnika.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja