Nekaj nasvetov kako pospešiti vaš računalnik

Nekaj nasvetov kako pospešiti vaš računalnik

2. decembra, 2016 Uporabni Članki 0
kako pospešiti vaš računalnik

Vsak uporabnik namiznega ali prenosnega računalnika je vsaj enkrat prišel do te točke, ko se je vprašal: zakaj je moj računalnik postal tako počasen? Razlogov za to je lahko več: star računalnik, slabše komponente, premalo prostora na računalniku, pregrevanje računalnika…

Ampak to še ne pomeni, da je potrebno kupiti nov računalnik. Mi vam ponujamo nekaj nasvetov, kako lahko vaš računalnik z nekaj triki pospešite in tako podaljšate njegovo življenjsko dobo vsaj za kakšno leto.

Pospešite zagon vašega računalnika
Ob zagonu osebnega računalnika, se v ozadju zaženejo tudi številni programi, ki so tudi glavni krivci za počasen zagon računalnika. Te posledično vplivajo k povečani porabi sistemskega pomnilnika, ki pa je bistvenega pomena za hitro delovanje računalnika. Zagon teh programov preprečimo tako, da pritisnemo tipki Win+R in v okno, ki se pojavi vnesemo msconfig ter pritisnemo tipko Enter. Ko se nam pojavi novo okno, kliknemo na zavihek Startup oz. Zagon, ter onemogočimo vse programe, za katere smo sigurni, da jih ne potrebujemo ali jih ne uporabljamo.

Povečajte sistemski pomnilnik
Programi na vašem računalniku so iz leta v leto vse bolj “požrešni”. Tu je treba omeniti predvsem spletne brskalnike, ki s 5. odprtimi zavihki, porabijo tudi do 1 gigabajt sistemskega pomnilnika. Ko sistemskega pomnilnika prične primankovati, se hitro zgodi, da vaš računalnik postane neodziven. To lahko preprečimo že za pičlih 50€, kajti za to ceno lahko kupimo pomnilnik z kar 8 gigabajti. Pri nakupu moramo biti le pozorni, da izberemo pravi pomnilnik za naš računalnik. Preverimo kateri standard (DDR 2, 3 ali 4), hitrost (GHz) in število nožic (DIMM) podpira naša osnovna plošča.

Izbrišite začasne datoteke
V vsakem programu, ki se uporablja na našem računalniku, se odvijajo procesi, ki jih mi ne vidimo, so pa nujni za pravilno delovanje programov. Podatki, ki se pri tem uporabljajo, se shranjujejo v začasne datoteke, ki skozi čas zasedejo veliko prostora na našem disku. Te datoteke lahko na enostaven način odstranimo tako, da gremo v raziskovalec in na pogonu C: poiščemo mapo Windows in nato še mapo Temp. Iz te mape lahko odstranimo vse datoteke, katere je potrebno dokončno odstraniti še iz koša. S tem smo sprostili kar nekaj prostora na našem trdem disku, ki bo zaradi tega lahko deloval hitreje.

Zamenjajte stari trdi disk z novim SSD diskom
Z zamenjavo starega HDD (trdega diska) z novim SSD diskom, lahko hitrost našega operacijskega sistema povečamo za skoraj dvakrat. Razlika med diskoma je v tem, da novi SSD disk bere in piše podatke na čip (kot npr. USB ključek), medtem ko navaden trdi disk na vrtečo ploščo. SSD diski so sicer dražji od navadnih, saj se cena za 250GB diske vrti med 50 in 100 evri, vendar so ključnega pomena pri hitrosti delovanja našega operacijskega sistema.

Očistite vaš računalnik
Nekaj, kar je sila pomembno vendar zelo radi spregledamo, je čistoča našega računalnika. Ta je pomembna zato, ker se v vašem računalniku s časom shranjuje velika količina prahu in umazanije. Ta neposredno vplivala na pregrevanje komponent, zato računalnik v primeru pregrevanja samodejno upočasni delovanje komponent, da bi preprečil poškodbo. To lahko preprečimo tako, da vsaj enkrat ali dvakrat letno odpremo naš računalnik in ga očistimo s sesalnikom ali stisnjenim zrakom (kompresor). Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

Namestite večji trdi disk
Na našem računalniku se s časom kopičijo slike in ostale datoteke, ki kaj hitro zapolnijo prostor na našem trdem disku. Vendar je za optimalno delovanje operacijskega sistem Windows, izjemnega pomena, da ima trdi disk vsaj 15 odstotkov proste kapacitete. Če je prostora manj kot 15%, se kaj hitro zgodi, da se naš sistem močno upočasni. To lahko preprečimo tako, da izbrišemo nepotrebne stvari, ki jih imamo na trdem disku. Lahko se pa odločimo za nakup večjega diska s kapaciteto 1 terabajta, ki pa v primerjavi s SSD diski, ni pretirano drag, saj njegova cena znaša od 60€ dalje.

Defragmentirajte disk
Z uporabo računalnika se datoteke na trdem disku fragmentirajo, kar pa pomeni, da niso organizirane po vrstnem redu, temveč razmetane po celem trdem disku. Posledično potrebuje disk več časa, da datoteke prebere in jih predvaja. To lahko preprečimo tako, da enkrat mesečno defragmentiramo naš trdi disk. V raziskovalcu kliknemo z miškino desno tipko na disk, ki ga želimo defragmentirati in izberemo Lastnosti. V pojavnem oknu izberemo zavihek Orodja in pritisnemo na Defragmentiraj zdaj ali Optimiraj ter počakamo, da se defregmentacija zaključi.

Odstranite nepotrebne programe
Že ob nakupu računalnika, je na njem prednameščano veliko programske opreme, katero nikoli ne uporabimo. Hkrati pa k številu programov pripomoremo tudi sami. Vendar veliko od teh programov deluje v ozadju, kar pomeni, da posledično upočasnjujejo delovanje računalnika. Zaradi tega je najbolje, da se v celoti iz našega računalnika odstranijo programi kateri se ne uporabljajo. To pa lahko naredimo tako, da gremo na Nadzorno ploščo in najdemo: Programi in funkcije. Pri odstranjevanju programov moramo biti pozorni, da odstranimo samo tiste programe, ki jih tudi poznamo.

Nadgradite grafično kartico
To velja predvsem za tiste, ki si radi krajšajo čas z igrami. Velika večina sestavljenih računalnikov razpolaga z vgrajeno grafično kartico, ki pa ni kos sodobnim igram. V tem primeru je priporočljivo kupiti novo grafično kartico. Pred nakupom, je potrebno preveriti osnovno ploščo in napajalnik, če razpolagata z prosto PCIe režo in napajanjem za grafične kartice. Potem se je potrebno odločiti med proizvajalcem in sicer: AMD ali Nvidia. V zadnjem koraku si določimo naš “budget” in nato izberemo primerno grafično kartico.

Počistite trdi disk
V primeru, da še vedno nimamo dovolj prostora na našem disku, lahko poizkusimo tudi s čiščenjem diska. S tem pripomočkom lahko izbrišemo začasne datoteke, koš, začasne namestitvene datoteke… Do pripomočka dostopamo tako, da v raziskovalcu kliknemo z miškino desno tipko na disk, ki ga želimo očistiti in izberemo Lastnosti. V oknu, ki se nam pojavi izberemo Čiščenje diska, nato izberemo kaj želimo izbrisati in potrdimo s tipko V redu.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja